marca 24, 2021

Filet z kurczaka w cieście francuskim


Składniki:
  • filet z kurczaka podwójny (tj. 2 sztuki),
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • szczypta czerwonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 pomidory,
  • 15 dag sera żółtego,
  • ciasto francuskie z dobrym składem (ja używam Frosty).
Przygotowanie:

Fileta doprawiam solą, pieprzem, papryką oraz suszonym oregano. Masło topię, mieszam ze startym czosnkiem i smaruję tym filety.

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i wierzch układam ciasto francuskie. Po dwóch bokach ciasta nacinam brzegi nożem tworząc paski, środek pozostawiam w całości.

Pośrodku ciasta kładę filety na wierzch mięsa układam po plasterku pomidora i sera żółtego.  Zawijam paski ciasta francuskiego do środka na zakładkę, delikatnie dociskając łączenia. Wierzch ciasta można wysmarować rozmąconym jajkiem. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę przez 40 minut na złoty kolor.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger