marca 18, 2021

Filety z kurczaka z pomidorami i mozzarellą

Filety z kurczaka z pomidorami i mozarellą to moje comfort food, czyli danie, które samo się robi. Nie trzeba żadnych szczególnych umiejętności kulinarnych, aby potrawa się udała.  

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 2 pomidory,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:
Mięso kroję na mniejsze kawałki (plastry ok 1 cm grubości), smaruję połową oliwy z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiam solą i czarnym pieprzem (można pominąć u malutkich dzieci). Odstawiam na 10 minut, aby przyprawy przeniknęły wgłąb kurczaka.
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni C. Filety nacieram lub posypuję bazylią oraz układam na każdym plasterki pomidorów. Mozzarellę kroję na cienkie plasterki i kładę na wierzch plasterków pomidora.
Tak przygotowane mięso wstawiam do piekarnika i piekę bez przykrycia przez ok. 35 minut. Filety podaję z ziemniakami polanymi sosem i surówką lub makaronem, ryżem albo pieczywem np, bagietką.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger