marca 10, 2021

Jak samodzielnie zrobić masło klarowane?



Masło klarowane dostępne jest niemal w każdym sklepie spożywczym, ale z łatwością przygotujemy je samodzielnie w domu. Takie masło bardzo dobrze się przechowuje zarówno w lodówce (do roku) jak i poza nią (do kilku miesięcy). Ja zawsze przechowuje je w lodówce.


Do przygotowania takiego masła wybieram masło dobrej jakości o minimalnej zawartości tłuszczu 82%.
 
Składniki:
  • 4 kostki masła. 

 Przygotowanie (1 kg masła klarowanego): 
4 kostki masła, kroję na mniejsze kawałki i umieszczam w garnku. Wszystko podgrzewam na małym ogniu bez żadnego przykrycia, aż do roztopienia się tłuszczu.
Nie mieszam masła! Gdy masło zacznie się gotować, na powierzchni pojawi się biała piania, którą sukcesywnie zbieram z powierzchni tłuszczu przy użyciu chochelki. 
Masło gotuję, aż wyparuje z niego cała woda. Czas gotowania zależy od użytej ilości masła – 500 g masła klaruje się około 15-20 minut, a kilogram 30-40 minut. Po tym czasie odstawiam garnek i czekam aż stałe cząstki opadną na dno. Gdy to nastąpi ostrożnie przelewam  masło do naczynia, uważając, by zebrana na samym dnie warstwa białka nie dostała się do niego.
Tak przygotowane masło klarowane przelewam do szklanego wyparzonego wrzątkiem słoiczka i zakręcam. Przechowuję je w lodówce.

Masło klarowane zwane także ghee nadaje się do przeróżnych wypieków. Osobiście używam je zamiast margaryny kostkowej, która może zawierać niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans.
Ze względu na wysoką temperaturę dymienia wykorzystuję je do smażenia potraw, nawet w głębokim tłuszczu – takich jak frytki, pączki czy faworki. Dodaje je do zup, kasz, sosów, zapiekanek, smażę na nim placki, czy jajka. Jego zastosowanie jest bardzo wszechstronne. To jeden z tłuszczów (poza olejem rzepakowym, oliwą z oliwek i smalcem) stosowanych przeze mnie do smażenia.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger