marca 17, 2021

Makaron z pesto z zielonego groszku BLW

Dzisiaj u nas w kuchni makaron z pesto z zielonego groszku. Posiłek bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Doskonale nadaje się do nauki jedzenia metodą BLW.

Składniki:

  • 1 szklanka świeżego, mrożonego lub ze słoika zielonego groszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych lub orzechów włoskich lub pestek dyni lub ziaren słonecznika,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub innego żółtego sera (opcjonalnie - ja nie dałam),
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pieprz,
  • porcja makaronu.

Przygotowanie:

Jeśli używam surowego groszku to wrzucam go na gotującą się wodę. Gotuję ok 5 minut po czym odcedzam i hartuję lodowatą wodą.

Ugotowany (lub taki ze słoika) groszek  przekładam do blendera razem z czosnkiem, orzechami albo pestkami dyni lub ziarnami słonecznika i 1/3 szklanki parmezanu (lub innego sera) - ja sera nie dawałam ze względu na to, iż nabiał ogranicza przyswajanie cennego dla dzieci żelaza z posiłku. Wszystko miksuję na gładką masę. Ciągle miksując dolewam oliwę z oliwek i łyżkę soku z cytryny. Doprawiam do smaku  pieprzem i solą w wersji dla rodziców.

Makaron gotuję al dente i polewam go pesto z groszku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger