Dzisiaj u nas w kuchni makaron z pesto z zielonego groszku. Posiłek bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Doskonale nadaje się do nauki jedzenia metodą BLW.
Składniki:
- 1 szklanka świeżego, mrożonego lub ze słoika zielonego groszku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych lub orzechów włoskich lub pestek dyni lub ziaren słonecznika,
- 1/2 szklanki startego parmezanu lub innego żółtego sera (opcjonalnie - ja nie dałam),
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pieprz,
- porcja makaronu.
Przygotowanie:
Jeśli używam surowego groszku to wrzucam go na gotującą się wodę. Gotuję ok 5 minut po czym odcedzam i hartuję lodowatą wodą.
Ugotowany (lub taki ze słoika) groszek przekładam do blendera razem z czosnkiem, orzechami albo pestkami dyni lub ziarnami słonecznika i 1/3 szklanki parmezanu (lub innego sera) - ja sera nie dawałam ze względu na to, iż nabiał ogranicza przyswajanie cennego dla dzieci żelaza z posiłku. Wszystko miksuję na gładką masę. Ciągle miksując dolewam oliwę z oliwek i łyżkę soku z cytryny. Doprawiam do smaku pieprzem i solą w wersji dla rodziców.
Makaron gotuję al dente i polewam go pesto z groszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz