marca 09, 2021

Owsianka z batatem i marchewką

Składniki:
  • 2 łyżki płatków owsianych (zwykłych),
  • 1 szklanka mleka owsianego,
  • kawałek batata (plasterek grubości 1 cm),
  • 1/2 marchewki,
  • kilka rodzynek,
  • szczypta imbiru (opcjonalnie),
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie),
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie),
  • odrobina masła klarowanego.
Przygotowanie:

Do garnka wsypuję płatki owsiane i rodzynki, zalewam szklaną mleka owsianego. Batata i marchewkę obieram, trę na tarce o drobnych oczkach i wrzucam do płatów. Dodaję wszystkie przyprawy (imbir, kardamon i cynamon) i odrobinę masła. Wszystko gotuję na wolnym ogniu 15-20 minut aż płatki będą miękkie.

Tak ugotowaną owsiankę podaje z bananem, pestkami słonecznika i kawałkami gorzkiego surowego kakao.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger