Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych (zwykłych),
- 1 szklanka mleka owsianego,
- kawałek batata (plasterek grubości 1 cm),
- 1/2 marchewki,
- kilka rodzynek,
- szczypta imbiru (opcjonalnie),
- szczypta kardamonu (opcjonalnie),
- szczypta cynamonu (opcjonalnie),
- odrobina masła klarowanego.
Przygotowanie:
Do garnka wsypuję płatki owsiane i rodzynki, zalewam szklaną mleka owsianego. Batata i marchewkę obieram, trę na tarce o drobnych oczkach i wrzucam do płatów. Dodaję wszystkie przyprawy (imbir, kardamon i cynamon) i odrobinę masła. Wszystko gotuję na wolnym ogniu 15-20 minut aż płatki będą miękkie.
Tak ugotowaną owsiankę podaje z bananem, pestkami słonecznika i kawałkami gorzkiego surowego kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz