marca 26, 2021

Ruskie pierogi w cieście francuskim

W domu uwielbiamy ruskie pierogi, niestety ja nie lubię ich robić. Lepienie pierogów to dla mnie strasznie męcząca i nudna praca.Wpadłam więc na pomysł zawinięcia farszu na ruskie pierogi w ciasto francuskie. Tak oto powstał pieróg w cieście francuskim :)

Przyznam się, że smakuje wybornie. Mąż i córka zajadali się nim ze smakiem. Pieroga podałam z sosem pieczarkowym. 

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g twarogu,
  • 2 duże cebule,
  • odrobina oleju lub masła klarowanego do smażenia (ja używam masła),
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta kurkumy,
  • ciasto francuskie z dobrym składem (ja kupuję Frosty),
  • 1 jajko.

Przygotowanie:  

  1. Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę, dodaję do nich twaróg i dokładnie tłukę aż powstanie jednolita masa.
  2. Cebulkę siekam i podsmażam. Dodaję do masy ziemniaczano-serowej, doprawiam solą, kurkumą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam.
  3. Przestudzoną masę wykładam na płat ciasta francuskiego (fot. niżej). Brzegi ciasta nacinam i przekładam każdy pasek na zakładkę.
  4. Ciasto smaruję rozbełtanym jajkiem. Piekę 30-35 minut, temp. 200 stopni. 

Pieroga podaję z sosem pieczarkowym. Pycha!  







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger