W domu uwielbiamy ruskie pierogi, niestety ja nie lubię ich robić. Lepienie pierogów to dla mnie strasznie męcząca i nudna praca.Wpadłam więc na pomysł zawinięcia farszu na ruskie pierogi w ciasto francuskie. Tak oto powstał pieróg w cieście francuskim :)
Przyznam się, że smakuje wybornie. Mąż i córka zajadali się nim ze smakiem. Pieroga podałam z sosem pieczarkowym.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 250 g twarogu,
- 2 duże cebule,
- odrobina oleju lub masła klarowanego do smażenia (ja używam masła),
- sól,
- pieprz,
- szczypta kurkumy,
-
ciasto francuskie z dobrym składem (ja kupuję Frosty),
- 1 jajko.
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę, dodaję do nich twaróg i dokładnie tłukę aż powstanie jednolita masa.
- Cebulkę siekam i podsmażam. Dodaję do masy ziemniaczano-serowej, doprawiam solą, kurkumą i
pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam.
- Przestudzoną masę wykładam na płat ciasta francuskiego (fot. niżej). Brzegi ciasta nacinam i przekładam każdy pasek na zakładkę.
- Ciasto smaruję rozbełtanym jajkiem. Piekę 30-35 minut, temp. 200 stopni.
Pieroga podaję z sosem pieczarkowym. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz