marca 24, 2021

Zupa z pieczonych warzyw z ciecierzycą i makaronem

Składniki:
  • 3 marchewki,
  • 1/2 selera,
  • 5 ziemniaków,
  • cebula,
  • 2 papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 słoiczka przecieru lub passaty pomidorowej,
  • liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • słodka papryka,
  • rozmaryn,
  • pieprz,
  • sól w wersji dla rodziców,
  • kurkuma,
  • imbir,
  • szklanka gotowanej ciecierzycy (lub takiej ze słoika),
  • makaron.
 Przygotowanie:
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Warzywa obieram, myje i kroje niedbale w mniejsze kawałki (i tak później zostaną zblendowane). Wrzucam na blachę z piekarnika i polewam oliwą z oliwek lub  olejem. Piekę przez 40 minut. Gdy warzywa się upieką  wrzucam je do garnka i zalewam 2l wrzątku. Chwilę podgotowuję i miksuję. Dodaję ziele angielskie i liść laurowy oraz pozostałe przyprawy. Dorzucam przecier pomidorowy i gotowaną ciecierzycę. Wszystko zagotowuję i dodaje makaron nitki.  Makaron ugotuje do miękkości w zupie lub wrzucam ugotowany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger