Składniki:
- 3 marchewki,
- 1/2 selera,
- 5 ziemniaków,
- cebula,
- 2 papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 słoiczka przecieru lub passaty pomidorowej,
- liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- słodka papryka,
- rozmaryn,
- pieprz,
- sól w wersji dla rodziców,
- kurkuma,
- imbir,
- szklanka gotowanej ciecierzycy (lub takiej ze słoika),
- makaron.
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Warzywa obieram, myje i kroje niedbale w mniejsze kawałki (i tak później zostaną zblendowane). Wrzucam na blachę z piekarnika i polewam oliwą z oliwek lub olejem. Piekę przez 40 minut.
Gdy warzywa się upieką wrzucam je do garnka i zalewam 2l wrzątku. Chwilę podgotowuję i miksuję. Dodaję ziele angielskie i liść laurowy oraz pozostałe przyprawy. Dorzucam
przecier pomidorowy i gotowaną ciecierzycę. Wszystko zagotowuję i dodaje makaron nitki. Makaron ugotuje do miękkości w zupie lub wrzucam ugotowany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz