maja 13, 2022

Danie jednogarnkowe - Gulasz z indyka z ziemniakami i suszonymi pomidorami

Składniki:
  • 400 g mięsa z udźca indyka lub piersi z indyka,
  • 500 g ziemniaków,
  • przyprawy: sól (można pominąć u małych dzieci i dosolić sobie na talerzu), pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 250 ml  wody,
  • kilka kawałków suszonych pomidorów,
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego,
  • natka pietruszki.
Przygotowanie:
Mięso kroję w kostkę, obsmażam na maśle klarownym (oliwie z oliwek) i zalewam szklanką wody. Dodaję pokrojoną w kostkę: cebulę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, czosnek, kilka suszonych pomidorów oraz przyprawy: pieprz, słodką paprykę, oregano, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko gotuję ok 40 minut. 

Pod koniec gotowania dodaję natkę pietruszki i jogurt naturalny. Gulaszową zagęszczam mąką ziemniaczaną rozmieszną w odrobinie wody. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger