Składniki:
- 400 g mięsa z udźca indyka lub piersi z indyka,
- 500 g ziemniaków,
- przyprawy: sól (można pominąć u małych dzieci i dosolić sobie na talerzu), pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 250 ml wody,
- kilka kawałków suszonych pomidorów,
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Mięso kroję w kostkę, obsmażam na maśle klarownym (oliwie z oliwek) i zalewam szklanką wody. Dodaję pokrojoną w kostkę: cebulę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, czosnek, kilka suszonych pomidorów oraz przyprawy: pieprz, słodką paprykę, oregano, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko gotuję ok 40 minut.
Pod koniec gotowania dodaję natkę pietruszki i jogurt naturalny. Gulaszową zagęszczam mąką ziemniaczaną rozmieszną w odrobinie wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz