listopada 28, 2022

Budyń buraczkowy

Budyń buraczkowy to zdrowy posiłek dla niemowlaka👶 i starszego dziecka👧. Sprawdzi się jako drugie śniadanie, deser lub podwieczorek. 

Pewnie sobie myślisz "budyń buraczkowy?"... "Hmmm to nie może być dobre!".. 
Ja Cię zapewniam, że posmakuje Twoim dzieciom 😋

Moje go bardzo lubią ❤️

Składniki:
✨ 100 g ugotowanych lub pieczonych buraków (ja mam zawsze w zamrażarce pieczone buraki),
✨ 250 ml mleka owsianego (może być krowie),
✨ 2 daktyle lub syrop daktylowy (w przypadku niemowlaka pominąć),
✨ 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.

Przygotowanie: 
Ugotowane (pieczone) buraki blenduję. Następnie  wlewam do garnka 200 ml mleka owsianego i dodaję puree buraczane. 
W przypadku niemowląt budyniu nie dosładzam daktylami (lub syropem daktylowym) tylko gotuję i zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozmieszaną w 50 ml wody. Wszystko ponownie zagotowuję. 
Starszym dzieciom budyń można nieco osłodzić dodając do niego 2 mielone daktyle lub odrobinę syropu daktylowego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger