listopada 26, 2022

Kisiel jabłkowo - bananowy

Na drugie śniadanko polecam szybki domowy kisiel jabłkowo-bananowy z rodzynkami. 

Rodzynki to bogate źródło żelaza. Żelazo jest niezbędne w diecie każdego rosnącego niemowlaka👶 i starszego dziecka👧.

Domowy kisiel jest zdrowy i przede wszystkim smaczny😋 (Kisiel z torebki nie nadaje się dla mały dzieci - ma dużo cukru i aromatów)😐

Łap przepis 🙃

Składniki:
✨ 1/2 banana,
✨ 1/2 jabłka,
✨ kilka rodzynek (u mnie eko, nieolejowane),
✨ 200 ml wody,
✨ łyżka skrobi ziemniaczanej (+50 ml wody do rozpuszczenia skrobi).

Przygotowanie:
Do blendera kielichowego wrzucam banana, jabłko i rodzynki. Wszystko blenduję. Rodzynki można wcześniej namoczyć, aby były miękkie i łatwo się blendowały. 
Następnie dolewam wody i ponownie blenduję. Zmielone składniki przelewam do garnka i zagotowuję. Wszystko zagęszczam skrobią rozmieszaną w 50 ml wody i ponownie chwilę gotuję.

Uwaga ⚠️ Jeśli nie masz blendera to nic straconego ☺️ - banana rozgnieć widelcem, jabłko zetrzyj na tarce, a rodzynki wrzuć do młynka do kawy i zmiel 🙃 wszystko połącz, zalej wodą i zagotuj 🙂. Na koniec dodaj skrobię i ponownie gotuj.
Sposób przygotowania zależy od możliwości sprzętu jaki w domu posiadasz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger