listopada 12, 2022

Kisiel wiśniowy z morelą

Dostałam sporo wiśni, które zamroziłam dzieciom na zimę do owsianek, jaglanek, gryczanek. Dzisiaj wpadłam na pomysł aby zrobić z nich pyszny kisiel. Porcja dosyć mała ponieważ był to deserek mojej najmłodszej córki. Jeśli chcesz zrobić większą porcję podwój składniki 🙂

Składniki:
50 g wiśni (u mnie mrożone),
100 ml wody,
1 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana),
30 ml wody do rozmieszania skrobii.

Przygotowanie:
Mrożone wiśnie i suszoną morelę wrzucam do blendera. Wszystko dokładnie blenduję na gładką masę.
Dolewam 100 ml wody i przelewam wszystko do garnka. 
Gotuję chwilę i zagęszczam skrobią rozmieszaną w odrobinie wody. 
Dzieciom podaje bez grama cukru. Jeśli lubisz słodki kisiel możesz go sobie dosłodzić dowolnym słodziwem.

Dodałam morelę do kisielu z uwagi na to że zawiera dużo żelaza, tak cennego pierwiastka w diecie dzieci. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger