Pierwszy śnieg❄️ już za nami. Zima zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią Święta Bożego Narodzenia🎄⭐. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez pierników🍪 dlatego też przygotowałam pyszne mięciutkie pierniki bez cukru, miodu, osłodzone daktylami. Są pyszne, szybko znikają z talerza.
Łapcie przepis❤️
Składniki:
✨ 125 g gotowanych ziemniaków,
✨ 70 g suszonych daktyli bez pestek,
✨ 100 ml wrzątku do zalania daktyli,
✨ 70 g masła,
✨ 1,5 szklanki mąki pszennej,
✨ 1 łyżeczka przyprawy do piernika bez cukru (u mnie Dary Natury - ekologiczna),
✨ 1 łyżeczka kakao lub karobu (ja użyłam kakao),
✨ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
✨ jajko.
Przygotowanie:
Daktyle wrzucam do szklanki, zalewam je wrzątkiem, aby trochę zmiękły (na ok. 10 min.). Masło wkładam do garnka i podgrzewam do czasu, aż stanie się miękkie. Daktyle blenduję na gładką masę wraz z wodą, w której się moczyły. Do blendera z daktylami dorzucam ziemniaki, jajko, roztopione masło, sodę oczyszczoną i przyprawy (kakao i mieszankę piernikową). Wszystko dokładnie miksuję. Do wyrobionej masy dodaję mąkę pszenną i zagniatam ciasto. Gdy ciasto się lepi, klei do rąk dosypuje tyle mąki aby ciasto odchodziło od dłoni.
Blachę wykładam papierem do pieczenia.
Ciasto kroję na kawałki, rozwałkowuję delikatnie i wykrawam pierniczki. Gotowe pierniczki układam na blachę i wkładam do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Piekę ok 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz