listopada 06, 2022

Placki z mango

Moja córka Klara kocha mango, mogłaby je jeść pod każdą postacią i o każdej porze. 

Postanowiłam więc wykonać placuszki z tym właśnie słodkim owocem. 
Wyszły bardzo smaczne, delikatne i miękkie.

Składniki:
1/2 dojrzałego mango,
1/2 szklanki mleka kokosowego,
5 czubatych łyżek mąki pszennej,
1 jajko od szczęśliwiej kurki,
1/3 łyżeczki sody.

Przygotowanie:
Mango pokrojone w kostkę wrzucam do blendera, dodaję jajko i mleko kokosowe. Wszystko miksuję. Do powstałej masy dodaję sodę oczyszczoną oraz 5 czubatych łyżek mąki. Ciasto dokładnie mieszam i smażę na suchej patelni.

Usmażone placuszki podaje z syropem daktylowym i winogronami z własnego ogródka. Placuszki można również zjeść z dżemem lub z dowolnymi owocami.

Idealnie nadają się dla malutkich dzieci gdyż są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Można zabrać je do śniadaniowki i na spacer do wózka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger