listopada 12, 2022

Zupa brokułowa z komosą ryżową (BLW, żelazo)

Na dzisiejszy obiad przygotowałam pyszną, zdrową zupę pełną żelaza. Idealna dla dzieci, które mają anemię. 

Zupa brokułowa z komosą ryżową

Składniki:
• 3 średniej wielkości marchewki,
• 1 pietruszka,
• 1/2 korzenia selera,
• 2 cebule,
• 1l bulionu drobiowego (może być warzywny lub woda - jeśli używam wody to dodaje odrobinę oleju lub masła do zupy),
• 3 ziela angielskie,
• liść laurowy,
• 1/2 łyżeczki kurkumy,
• 3 ząbki czosnku,
• 1/2 szklanki komosy ryżowej (lub innej kaszy - może być jęczmienna, jaglana, ryż),
• brokuł,
• łyżeczka oregano,
• 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego jabłkowego,
• sól (w przypadku małych dzieci pominąć), 
• pieprz do smaku.


Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, seler i cebule kroję w kostkę, po czym wrzucam do garnka. Wszystko zalewam 2 l wody oraz 1 l bulionu. Dodaję przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę kurkrumy, rozgniecione 3 ząbki czosnku. Gotuję na wolnym ogniu 20 minut. Gdy warzywa zmiękną wsypuję szklankę komosy ryżowej i brokuła pokrojonego na małe różyczki. Ponownie gotuję ok 20 min. Przyprawiamy oregano, sokiem z cytryny lub octem winnym jabłkowym, solą (w przypadku małych dzieci można pominąć) i pieprzem do smaku. 

Malutkim dzieciom zupkę można zblendować. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger