Dzisiaj kolejna zupa w 30 minut❤️. Można powiedzieć, że robi się sama, bo wystarczy tylko oskrobać ziemniaki i ulepić klopsiki 🙃 idealna dla całej rodziny od 👶niemowlaka przez 👧👦starszaka po rodziców👨👩👧👦 (mamie smakują warzywa, tacie klopsiki 🤣).
Starsze dzieci zjedzą taką bez miksowania, młodsze, które jeszcze nie radzą sobie z gryzieniem zasmakują w zmiksowanej z klopsikami pokrojonymi w drobne kawałki.
🍲Zupa jarzynowa z klopsikami
Składniki:
🥘mrożona mieszanka warzywna wiosenna 750 g (u mnie Mroźna Kraina z Biedronki ),
💦 2 l wody lub bulionu warzywnego (ja użyłam wody),
🥔 3-4 ziemniaki,
liść laurowy,
3 ziela angielskie,
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła,
1 łyżeczka cząbru (można pominąć),
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 szklanka passaty pomidorowej lub 4 łyżki przecieru,
2 łyżki natki pietruszki,
pieprz,
sól w wersji dla rodziców i starszych dzieci.
Klopsiki:
500 g mielonej wieprzowiny lub mięsa z indyka (dzisiaj u mnie łopatka),
🥚jajko,
pieprz.
Przygotowanie:
Mrożonkę warzywną wsypuję do garnka, zalewam 2 l wody, wrzucam oskrobane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, słodką paprykę, cząber i 2 łyżki oliwy. Gotuję ok. 20 min. W czasie gdy zupa się gotuje robię klopsiki.
Mięso mieszam z jajkiem i doprawiam pieprzem. Formuję z niego klopsiki i wrzucam na gorącą wodę. Gotuję je ok 5 min.
Gdy warzywa w zupie są miękkie dodaję do niej passatę pomidorową lub przecier, natkę pietruszki i pieprz. Wszystko zagotowuje.
👶Porcję zupy odlewam dla niemowlaka i miksuje. Dodaję do niej pokrojonego klopsika.
Pozostałą część zupy doprawiam solą.
Klopsiki nakładam na talerze i zalewam gorąca zupą ❤️
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz