grudnia 10, 2022

Amarantusowe misiaczki

Wczoraj upiekliśmy z dziećmi Amarantusowe misiaczki 🐻

Wyszły lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. 
Takie misie to zdrowsza przekąska niż słodycze ze sklepu. 

Uwaga w składzie miód, więc można podać po 12 m. ż. W sumie im później tym lepiej bo to słodycze 🙃

Składniki:
✨ 80 g mąki pszennej,
✨ 50 g płatków amarantusowych (lub płatków z komosy ryżowej),
✨ 50 g miodu (lub innego słodziwa np. syropu daktylowego),
✨ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
✨ 70 g masła,
✨ 1/2 laski wanilii,
✨ 2 łyżki mleka (może być owsiane).

Przygotowanie:
Mąkę, płatki amarantusowe, miód, sodę oczyszczoną, ziarenka wanilii, mleko oraz roztopione masło wrzucam do miski i dokładnie mieszam łyżką.

Powstałą masę wkładam do lodówki na ok 1 godzinę, aby ciasto stało się bardziej plastyczne. 

Po godzinie wyjmuję masę z lodówki i przy pomocy łyżki nabieram odrobinę ciasta i robię z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. 
Następnie nabieram kolejną partię ciasta i robię z niego dwie kolejne kulki, tym razem mniejsze - wielkości orzecha laskowego. 

Z powstałych kulek robię misia - duża kulka stanowi głowę, do której przymocowuję mniejsze kulki - uszy misia. 
Tak przygotowanego misia odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzam, do wyczerpania się ciasta w misce. 

Przygotowane ciasteczka wkładam do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i piekę ok 15 min. Najlepiej pilnować aby się nie spaliły - uszy szybciej się pieką 🙃
#ciastka #ciasteczka #dladzieci #bezcukru #amarantus #misie #wiemcojem #domowejedzenie #ciastkabezukru #nawynos #ciastkadladzieci #zdroweciastka #prostyprzepis #słodyczedladzieci



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger