grudnia 21, 2022

Drożdżowe jabłuszka z nadzieniem piernikowym

Idąc za świątecznym trendem robienia ciastek, placków ciast z przyprawą piernikową zrobiłam jabłuszka drożdżowe z nadzieniem jabłkowo -piernikowym 🍎

Składniki na ciasto drożdżowe
✨500 g mąki pszennej,
✨50 g świeżych drożdży,
✨1 szklanka mleka - 250 ml
✨2 pełne łyżki cukru,
✨pół kostki masła - 100 g,
✨2 żółtka średnich jajek,
✨szczypta soli.

Składniki na nadzieniem piernikowo - jabłkowe:
✨ 6 jabłek,
✨ 2 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie bez cukru - Dary Natury),
✨ 2 łyżki miodu.

Przygotowanie:
Do dużej miski wsypuję przesianą mąkę, dodaję dwa żółtka, szczyptę soli, 2 łyżki cukru oraz pokruszone drożdże. Podgrzewam lekko mleko i masło. Tak aby masło się roztopiło. Lekko ciepłe mleko z masłem wlewam do mąki. Całość dokładnie mieszam i wyrabiam ciasto (można użyć do tego robota kuchennego). Następnie przykrywam je ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrastania. Zwykle włączam piekarnik na 30-40 C i wkładam tam ciasto aby sobie rosło przez ok godzinę 😉

Podczas gdy ciasto sobie spokojnie rośnie, przygotowuję nadzienie ☺️

Jabłka obieram, kroję na kawałki (można zetrzeć na tarce) i wrzucam do rondelka. Podlewam je odrobiną wody i zagotowuję. Do gotujących się jabłek dodaję 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika i 2 łyżki miodu. Jeszcze chwilę duszę wszystko razem i studzę.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmuję z miski i kładę na blat opruszony mąką. Lekko jeszcze wyrabiam ciasto po czym formuje go na kształt walca. Ciasto kroję na kawałki szerokości ok 2 cm. Każdy kawałek spłaszczam ręką i wypełniam nim foremki wysmarowane tłuszczem. 

Wypełnione foremki napełniam przygotowanym nadzieniem jabłkowo -piernikowym, a następnie zlepiam babeczkę. Przygotowane muffinki odstawiam jeszcze na chwilę do wyrośnięcia (na ok 20 min), a następnie na środku każdej umieszczam kawałek patyka, imitującego ogonek jabłka. Wszystkie muffinki smaruję rozkłóconym jajkiem (ja niestety o tym zapominałam). Gotowe foremki z ciastem wkładam do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok 20 minut.

#jablka#ciastodrożdżowe#bułeczki#babeczki#piernik#jabłkawcieście#dladzieci#dziecko#mamagotuje#instamama#święta#bożenarodzenie#wypieki#ciastka#muffinki#bozenarodzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger