grudnia 21, 2022

Gryczanka z wiśniową frużeliną i orzechami włoskimi

Gryczanka z wiśniową 🍒 frużeliną i orzechami włoskimi, takie śniadanie ostatnio zrobiłam moim maluchom ❤️

Śniadanie jest bardzo zdrowe i pożywne ☺️ 

Do śniadań z owocami warto dodawać nasiona, orzechy, pestki, bo to bardzo dobre źródło żelaza. A w obecności Wit. C pochodzącej z owoców, żelazo lepiej się przyswoi ☺️ 

Jeśli nie masz rano czasu na gotowanie śniadania. Gryczankę zrób wieczorem, rano tylko odgrzejesz i zrobisz frużelinę 🙃

Łap przepis i smacznego 🙃

Składniki (porcja dla jednej osoby):
✨0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej,
✨300 ml wody,
✨ garść wiśni (u mnie mrożone),
✨ 1- 2 suszone daktyle (opcjonalnie -pominąć u niemowląt),
✨ 1/2 -1 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (kukurydzianej),
✨2 orzechy włoskie,
✨1 suszona śliwka (u mnie eko bez konserwantów),
✨szczypta kardamonu (opcjonalnie),
✨szczypta imbiru (opcjonalnie).

Przygotowanie: 
Kaszę płuczę (lub moczę wcześniej kilka godzin w wodzie), przekładam do rondelka, zalewam wodą. Dodaję drobno pokrojoną suszoną śliwkę. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. 

Frużelina:
Garść mrożonych wiśni wrzucam do rondelka, dolewam wody tak aby przykryła wiśnie lub była na równi z wiśniami. Starszym dzieciom można wkroić 1- 2 daktyle (niemowlakom nie ma potrzeby dosładzać fruzeliny). 
Wszystko zagotowuję. Tak przygotowane wiśnie zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie wody. Jeśli Twoje dzieci wolą bardziej gęstą frużelinę to dodaj więcej skrobi. 

Orzechy kroję (dość drobno lub mielę). 
Do ugotowanej ostudzonej kaszy dodaję frużelinę i posypuję orzechami ❤️
#śniadanie#śniadaniedlaniemowlaka #śniadanieblw #śniadanienasłodko #kasza #kaszka #kaszagryczana#gryczanka#kolacja#kolacjanasłodko #kolacjablw#drugieśniadanie #frużelina #wiśnie#kaszanasłodko#blw#blwpolska#przepisyblw#dlaniemowlaka#dladziecka#śniadaniedladzieci#pyszneśniadanie#zdroweśniadanie#rozszerzaniediety#rozszerzaniedietyniemowlaka#6miesięcy#dziecko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger