Omlet zawdzięcza swój intensywny niebieski kolor owocom leśnych jagód.
Jeśli masz mrożone jagody to zrób go dzieciom. Będą zachwycone bajkowym śniadaniem 🫐💙
Składniki:
✨ 2 jajka,
✨ 2 łyżki mąki pszennej,
✨ masło do natłuszczenia patelni,
✨ garść leśnych jagód (u mnie mrożone),
✨ dowolne słodziwo - ja nie daje nic ale można dać np. odrobinę miodu (w przypadku niemowląt pominąć - nie dajemy miodu do 12 m.ż.).
Przygotowanie:
Białka oddzielam od żółtek, a następnie ubijam mikserem na sztywną pianę. Zmniejszam obroty, dodaję żółtka i przesianą mąkę. Do tak przygotowanej masy wrzucam garść jagód (można je lekko ugnieść, aby puściły sok, dzięki temu omlet uzyska niebieski kolor). Wszystko dokładnie mieszam łyżką i przelewam na nagrzaną wysmarowaną masłem patelnię. Omlet smażę na małym ogniu (przykryty pokrywką). Po 3-4 minutach przekładam go na drugą stronę za pomocą dwóch łopatek (aby się nie złamał). I smażę z drugiej strony.
Przygotowany omlet podaje z owocami, dżemem, jogurtem, musem owocowym lub innym słodziwem (w przypadku starszych dzieci).
#blw #blwpolska #jemytosamo #przepisyblw #śniadanie #drugiesniadanie #kolacja #omlet #omletnasłodko #dladzieci #dlaniemowlaka #dietadziecka #dietaniemowlaka #rozszerzaniediety #rozszerzaniedietyniemowlaka #domoweprzepisy #wiemcojem #śniadanieblw #mamagotuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz