Budyń jest cudownie pyszny ❤️ moje dzieci zjadły komosankę do ostatniej łyżeczki. Później wyskrobywały jeszcze budyń z garnka, w którym się gotował. Tak bardzo im smakował ☺️
Składniki:
✨ 2 łyżki komosy ryżowej (u mnie trójkołowa),
✨ 1/2 banana,
✨ 150 ml mleka owsianego (może być krowie),
✨ 1/3 łyżeczki masła,
żółtko (można pominąć),
✨ 1 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana),
✨ garść malin lub innych ulubionych owoców.
Przygotowanie:
Komosę ryżową gotuję na wodzie wg instrukcji na opakowaniu (tj. 20 minut). Jeśli nie lubisz trójkolorowej komosy, to użyj np. białej, ma mniej intensywny smak.
W międzyczasie przygotowuję budyń bananowy. Do blendera wrzucam 1/2 banana, dolewam 100 ml mleka i blenduję. Zawartość blendera przelewam do garnka, dodaję masło i zagotowuję.
W szklance mieszam pozostałe mleko ze skrobią i żółtkiem, następnie wlewam wszystko do wrzątku, celem zagęszczenia. Budyń ciągle mieszam, aby nie powstały grudki.
Z przepisu wychodzi gęsty budyń. Jeśli wolisz rzadszy daj mniej skrobi.
#blw #blwpolska #zdroweodżywianie
#deser #podwieczorek #maliny #dietaniemowlaka #rozszerzaniediety #dietadziecka #zdroweodzywianie #zdroweprzepisy #domowejedzenie #dlaniemowlaka #dladzieci #smacznego #budyń #komosa #quiona #komosanka #śniadanie #sniadanie #zdroweśniadanie #śniadanienasłodko #kolacjanasłodko #kolacjablw #rozszerzaniedietyniemowlaka #wiemcojem #śniadanieblw #mamagotuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz