grudnia 11, 2022

Ryż zapiekany z jabłkami pod budyniową pierzynką i kruszonką

Ryż z jabłkami pod budyniem i kruszonką ❤️ prosty, smaczny i szybki obiad, kolacja dla całej rodziny 🥰


Składniki:
✨200 g ryżu,
✨6 jabłek,
✨budyń śmietankowy z dobrym składem (bez cukru),
✨ 500 ml mleka do sporządzenia budyniu (u mnie owsiane),
✨ cynamon cejloński,
✨ garść rodzynek,
✨ syrop daktylowy lub klonowy (opcjonalnie),
✨ 2 łyżki masła do sporządzenia kruszonki,
✨ 3 łyżki mąki pszennej do kruszonki,
✨ odrobina masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Przygotowanie:
Ryż płuczę i gotuję do miękkości w wodzie. Jabłka obieram, kroję w kostkę i duszę z cynamonem i rodzynkami w odrobinie wody. Budyń przygotowuję wg przepisu na opakowaniu (ja robię na mleku owsianym, nie daje cukru ze względu na dzieci, ale można osłodzić syropem daktylowym lub klonowym jeśli ktoś chce).  Następnie przygotowuję kruszonkę: 2 łyżki masła rozcieram rękami z mąką aż powstaną grudki (również bez cukru). Ugotowany ryż przekładam do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wykładam na niego uprażone jabłka z rodzynkami, polewam budyniem i posypuję kruszonką. Wszystko wstawiam do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piekę ok 30 min (aż kruszonka się ładnie zrumieni). 

Tak przygotowany ryż podaję sam. Mąż polewa go sobie miodkiem 🤤 (można posypać cukrem pudrem - oczywiście nie dzieciom 😉)
#ryżzjabłkami #ryż #obiad #kolacja #szybkiprzepis #rozszerzaniediety #rd #jemytosamo #wiemcojem #szybkiobiad #blwpolska
#blw #blwmenu #deser #zdroweprzepisy #dladzieci #dlaniemowlaka #ryżzapiekanyzjabłkami #ryzzapiekany #jablka #jabłka 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger