Jaglanka swój kolor zawdzięcza szpinakowi i kiwi 🥝
Będzie doskonała na śniadanie, drugie śniadanie, kolację.
Oto przepis.
Składniki (2 porcje):
✨ 3 łyżki kaszy jaglanej,
✨ banan,
✨ kiwi,
✨ spora garść szpinaku (może być mrożony),
✨ mleko do uzyskania właściwej konsystencji budyniu (u mnie napój owsiany).
✨ garść czarnych porzeczek (lub innych ulubionych owoców).
✨ syrop kolorowy (opcjonalnie - ja nie dałam).
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przelewem wrzątkiem, aby nie była gorzka.
Gotuję ją w wodzie. Kiwi ścieram na tarce. Banana, szpinak i ugotowaną kaszę jaglaną wrzucam do blendera i blenduję na gładką masę. Dodaję odrobinę mleka celem uzyskania odpowiedniej konsystencji (jeśli lubisz bardziej wodnisty budyń daj więcej mleka). Następnie łączę z kiwi (kiwi nie blenduję bo jaglanka robi się cierpka).
Przygotowaną jaglankę podaję z owocami czarnej porzeczki. Można dodatkowo polać ją odrobiną syropu klonowego (w przypadku starszych dzieci).
#blw #blwpolska #bobaslubiwybór #przepisydladzieci #rd #rozszerzaniedietyniemowlaka #rozszerzaniediety #dlaniemowlaka #dladziecka #przepisy #przepis #jaglanka #domowejedzenie #drugieśniadanie #szpinak #jedzeniedladzieci #śniadanie #sniadanie #kolacjablw #kolacjanasłodko #kolacja #śniadanieblw #zdroweodżywianie #zdrowadieta #dietadziecka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz