stycznia 16, 2023

CIASTO francuskie z budyniem i borówkami

Dzisiaj szybka chrupiąca przekąska /deser. Sprawdzi się również na sylwestra 😁 

Składniki:
✨ ciasto francuskie (najlepiej Frosty ze względu na skład),
✨ banan,
✨ 200 ml mleka owsianego (może być krowie),
✨ 1/2 łyżeczki masła,
✨żółtko (można pominąć),
✨ 2 -2,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana),
✨ garść borówek lub innych ulubionych owoców.

Przygotowanie:
 Do blendera wrzucam banana, dolewam 150 ml mleka i blenduję. Zawartość blendera przelewam do garnka, dodaję masło i zagotowuję.
W szklance mieszam pozostałe mleko ze skrobią i żółtkiem, następnie wlewam wszystko do wrzątku, celem zagęszczenia. Budyń ciągle mieszam, aby nie powstały grudki.

Ciasto francuskie kroję na kwadraty.
Na każdym kładę łyżkę budyniu i posypuję owocami. Brzegi ciasta smaruję rozkłóconym jajkiem. 

Przygotowane ciasteczka wkładam do nagrzanego piekarnika do 190 C. Piekę ok 10-15 minut.
#przepis #deser #szybkiprzepis #nasłodko #ciastofrancuskie #przekąska #sylwester #nowyrok #prosteprzepisy #2022 #przepisy #prostydeser #dladzieci #dziecko #przekąski #chrupiące #ciastka #ciasteczka #bezcukru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger