stycznia 16, 2023

Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku to moje comfort food. Obiad idealny, bo robi się sam, a na dodatek jest bardzo pyszny ❤️

Przepis dostałam kiedyś w pracy i korzystam z niego od kilku dobrych lat. Oczywiście lekko go zmodyfikowałam pod małe dzieci ☺️

Łap przepis 🙃

Składniki:
✨ 2 szklanki ryżu,
✨ 6 udek lub 12 skrzydełek,

Zalewa:
✨ 6 szklanek wody (szklanka ma u mnie 250 ml),
✨ 2 łyżki masła,
✨ 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego (opcjonalnie - pominąć u niemowląt),
✨ 6 łyżek passaty pomidorowej,
✨ 3 ząbki czosnku,
✨ 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (można dać mniej),
✨ 2 cebule,
✨ 1 łyżka słodkiej papryki,
✨ garść natki pietruszki,
✨ 1 łyżka soli (opcjonalnie - można dosolić sobie na talerzu).

Przygotowanie:
Ryż płuczę pod bieżącą wodą lub jeśli mam czas, to moczę jakiś czas w wodzie. 
Wsypuję go do wysokiego naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładam udka. 
Przygotowuję zalewę:
Wszystkie składniki rozpuszczam w wodzie i zagotowuję, aby masło się rozpuściło. Zalewam ryż i kurczaka. 
Wszystko piekę w nagrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku. Piekę 1,5 godziny bez przykrycia.
#obiad #udka #ryzzapiekany #ryż #kurczak #jemytosamo #wiemcojem #dladziecka #mamagotuje #instamama #dziecko #dladzieci #zdroweodżywianie #dietadziecka #zdrowadieta #mięso #obiaddladziecka #zdrowejedzenie #kurczakzryzem #obiaddladziecka #przepis #przepisy #zdrowyobiad #pomyslnaobiad #przepisnaobiad #szybkieprzepisy #szybkiobiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger